Malin Sandell - Högkänslig terapeut & yogalärare

Vargtimmen

Publicerad 2015-02-07 10:57:00 i Ayurveda, Högkänslighet, Personlig uteckling, Yoga,

Det är något särskilt med timmarna mellan 03:00 och 05:00 på natten. Jag vaknar ofta då och kan inte somna om. För mig är det en ganska klar och samtidigt skör stund på dygnet. Jag är otroligt närvarande, känner mig extra känslig och medveten om tankar, känslor och andra energier just då.

Ingmar Bergman myntade begreppet "vargtimmen" om den här perioden mellan natt och gryning i samband med skapandet av filmen med samma namn. Då förklarade Bergman "vargtimmen" så här:

Det är timmen då de flesta mänskor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme då de flesta barn föds.

Det kan ju låta som hittepå alltihop, men det verkar ligga något i det. 

Enligt flera forskningstudier är det ingen slump att allt känns extra jobbigt i vargtimmen. I en artikel i Forskning och Framsteg skriver Lotta Fredholm att kroppen är nedreglerad till ett minimum vid 4-tiden på morgonen. Förbränningen går på sparlåga, blodtrycket är lågt och så även kroppstemperaturen. Blodets halt av hormonet melatonin är som högst. Melatonin finns naturligt i kroppen. Mängden av hormonet varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar därför vid mörker och är som högst på natten. Melatonin ordineras som läkemedel vid behandling av kroniska sömnbesvär och för exempelvis blinda som inte kan reglera dygnsrytmen med hjälp av dagsljus. Flera studier tyder på att melatonin kan mildra besvären av jetlag och sömnsvårigheter. 

Förutsättningarna för vakenhet är alltså som allra sämst just under vargtimmen eftersom vi naturligt har som mest melatonin i kroppen då. Allt detta medför att man oftast sover genom dessa timmar. Om man i stället vaknar upp mår man sällan särskilt bra och detta kan i varje fall delvis förklaras just av att kroppen är helt inställd på att den ska sova. Så säger "den moderna forskningen".
 
Enligt Ayurvedan är vargtimmen "Vata-tid" och därmed finns mycket rörelse i våra system och i naturen (som håller på att vakna). Under den här tiden finns större risk för oro, ångest, brist på självtillit och överdriven tankeverksamhet än under andra perioder på dygnet, pga Vata-överskott bland annat.
 
I yogatraditionen är den här tiden på dygnet attraktiv för meditation. Övergångstimmarna är en väldigt spirituell tid, och det sägs att vår medvetenhet och kontakten med oss själva och allt som är, är som högst då.

Så himla spännande detta. Vad ska till för att jag ska träffa någon med ännu djupare kunskap om vargtimmen än så här som kan berätta mer? 

Namasté,
Malin


Liknande inlägg

Om

Min profilbild

Malin Sandell

När du minst anar det inspirerar du en annan människa! Det citatet får mig att blogga när 'andan faller på'. Själv inspireras jag av djur, inre och yttre resor, inredning, vackra platser, visionärer och miljardärer, människor som väljer vad de väljer att välja oavsett vad andra tycker om det. Jag är högkänslig (HSP) yogalärare, entreprenör och terapeut, speciellt bra på känslohantering, psykisk hälsa och förändringsprocesser av alla de slag. Det bästa jag vet är att få bidra till den här världen med medvetenhet och hjälpa människor att se och leva sina största liv. Varmt välkommen! ♡ Malin www.infiniteyogamalmo.se, www.yogaretreatosterlen.se, www.högkänslighet.se. Mejla mig gärna på info@infiniteyoga.se eller ring 0736-24 06 52.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela