Malin Sandell - Högkänslig terapeut & yogalärare

Ghi - renat smör

Publicerad 2014-03-19 10:26:00 i Ayurveda, Recept,

Ghi - också känt som skirat smör, smörolja och ghee, används flitigt inom ayurvedan.

Riktigt ghi är en mjölkprodukt med nötaktig god smörsmak, men helt fri från proteiner, kolhydrater och vatten; det enda som återstår är rent mjölkfett och de fettlösliga vitaminerna. Fettlösliga vitaminer sitter naturligt ihop med fettet och skänker också ghiet dess vackert gula färg.

Ghi har traditionellt använts i framför allt indisk matlagning. Orsaken är att ghi till skillnad från smör är mycket hållbart även utan kylning; lufttätt förvarat kan det lagras uppemot något år i rumstemperatur (vilket också gör det lämpligt som bredbart alternativ till smör.)

Ghi lämpar sig särskilt väl för matlagning vid hög värme, som t.ex. wokning och frityr; det är nämligen värmetåligt och smälter utan att få bränd bismak. 

 
HÄLSOEFFEKTER
 
När vi använder Ghi luckras slaggämnena upp i kroppen och det underlättar utsöndringen av slaggämnena eftersom de lättare kan transporteras ut ur kroppen. 
 
Ghi är toppen vid laktosintolerans, glutenallergi, mjölkproteinallergi och sockeröverkänslighet (mot mjölksockret) eller vid lektinbelastning.  
 
Ghi har traditionellt använts i framförallt ayurvedisk/indisk matlagning men även vid utvärtes bruk t ex som lindring vid olika hudåkommor. Ghi minskar Pitta och Vata. Även Kapha kan använda ghi men i något mindre mängd. Ghi smörjer tarmarna och har läkande effekter.
 
Ghi stärker matsmältningen, smörjer tarmarna, har läkande effekter, ger energi, förbättrar förbränning med mera mer mera - perfekt för god hälsa!
 
 
GÖR DIN EGEN GHI

Du kan göra det själv med smör som råvara, eller köpa det färdigt.

Vill man göra eget smälter man ekologiskt smör på låg temperatur (1:an eller 2:an) under lock i 30-60 minuter. Mjölkens ostämne (proteinerna av kaseintyp) klumpar då ihop sig och lägger sig ovanpå smöroljan. Underst i kastrullen bildar vatten, laktos, salt och vassleprotein en mjölkliknande utfällning. Skumma av ytan och häll sedan det gula smöret i en glasbur, använd kaffefilter för att sila bort eventuella orenheter som följer med. Skrapa inte i botten så att du får med det vita som samlats där. Det ska du kasta bort (i komposten, inte i avloppet för då kan det bli stopp!). 

Enligt EU-reglerna för ghi ska mjölkfettsinnehållet vara minst 96%, och det är tillåtet med upp till 2% av andra mjölkämnen än mjölkfett. I det ghi jag köpte kände jag smörsyralukt och smaken påminde mer om ost än mitt hemgjorda ghi; det borde betyda att en hel del kasein fanns kvar i produkten. Köpt ghi är alltså troligen inte lika förträffligt som egengjort ghi.

 
Övriga källor: Johannas kost & Moder Jords Vänner
 

Om

Min profilbild

Malin Sandell

När du minst anar det inspirerar du en annan människa! Det citatet får mig att blogga när 'andan faller på'. Själv inspireras jag av djur, inre och yttre resor, inredning, vackra platser, visionärer och miljardärer, människor som väljer vad de väljer att välja oavsett vad andra tycker om det. Jag är högkänslig (HSP) yogalärare, entreprenör och terapeut, speciellt bra på känslohantering, psykisk hälsa och förändringsprocesser av alla de slag. Det bästa jag vet är att få bidra till den här världen med medvetenhet och hjälpa människor att se och leva sina största liv. Varmt välkommen! ♡ Malin www.infiniteyogamalmo.se, www.yogaretreatosterlen.se, www.högkänslighet.se. Mejla mig gärna på info@infiniteyoga.se eller ring 0736-24 06 52.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela