Malin Sandell - Högkänslig terapeut & yogalärare

Kött eller inte?

Publicerad 2011-03-17 12:03:00 i Ayurveda, Recept, Yoga,
Betrakta det såhär: Om du kör gatan fram och ser ett djur som blivit påkört av en bil, en ko som går och betar på en äng, eller en kyckling som springer runt - börjar det vattnas i munnen? Får du entusiastiska, våldsamma men njutbara tankar på att slita djuret i stycken och äta upp det? Och hur känns det när du ser en perfekt, mogen persika i en skål, eller fräscha, söta blåbär på en buske? Vattnas det i munnen ?

En gång i tiden var kött mycket rent. Djur i flock och olika fåglar levde sitt liv i en naturlig miljö, åt sådant som kom direkt från jorden och hade ren luft och rent vatten till sitt förfogande.

Men det var länge sedan.

Köttet som säljs i dagens handel kommer från djur som ar vuxit upp i små, trånga bås där det ofta är omöjligt att ta ett enda steg. De utfodras med billigaste tänkbara foder: starkt bearbetad föda som ibland innehåller nermalda delar av andra djur som är svåra svåra att sälja (hjärnor, hovar, näbbar och liknande). En gris skulle inte äta en annan gris ute i det vilda. Kannibalism kan leda till allvarliga sjukdomar, som galna kosjukan.

Desutom injiceras djuren rutinmässigt med antibiotika för att förebygga infektioner, steroider för att öka tillväxten (så att man kan döda dem tidigare) och hormoner för att de ska bli större. Dessa substanser rensas aldrig ut ur kroppen, eftersom djuren aldrig får någon motion, inte tilläckligt med vatten och ingen ren mat. Hormonerna, antibiotikan och steroiderna blir kvar i muskelvävnaden - i köttet som du äter.

Även om köttet inte var gift till att börja med, vilket tycks vara fallet nu för tiden, förvandlar kroppen det ändå till gift. Vi människor har kroppar som är byggda för en vegatarisk kost. Till att börja med är vårt matsmältningssystem fyra gånger lägre än hos en köttätare. Detta innebär att när köttet väl kommer till en plats i matsmältningsappaten där det ska brytas ner har det redan börjat ruttna. Våra magsafter har inte samma antiseptiska och bakteriedödande egenskaper som magsafterna hos en köttätare. Det köttet som inte blir smält, många gånger nästan hälften, sitter kvar och ruttnar i tarmarna och bildar ammoniak. Det är ungefär lika nyttigt för dina inre organ som en sked krossat glas.

En del säger att de får mer energi av att äta kött. Det kan bero på att kött är mycket surt och toxiskt. Kroppen reagerar på syran och adrenalinet i köttet, vilket för en stund har en stimulerande effekt på nervsystemet. Men precis som med kaffe handlar det om en tillfällig fysisk respons som senare övergår i slöhet. Adrenalinet räcker i några minuter, men giftet kan bli kvar mycket längre.

Om du slutar äta kött kommer du antagligen att få abstinenssymtom till en början och känna sug efter det. Men det är inte för att kroppen behöver det utan för att du har blivit beroende av läkemedlen och adrenalinet i köttet.

Ur Happy Yoga av Steve Ross. Så bra!

Namasté,
Malin

Liknande inlägg

Om

Min profilbild

Malin Sandell

När du minst anar det inspirerar du en annan människa! Det citatet får mig att blogga när 'andan faller på'. Själv inspireras jag av djur, inre och yttre resor, inredning, vackra platser, visionärer och miljardärer, människor som väljer vad de väljer att välja oavsett vad andra tycker om det. Jag är högkänslig (HSP) yogalärare, entreprenör och terapeut, speciellt bra på känslohantering, psykisk hälsa och förändringsprocesser av alla de slag. Det bästa jag vet är att få bidra till den här världen med medvetenhet och hjälpa människor att se och leva sina största liv. Varmt välkommen! ♡ Malin www.infiniteyogamalmo.se, www.yogaretreatosterlen.se, www.högkänslighet.se. Mejla mig gärna på info@infiniteyoga.se eller ring 0736-24 06 52.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela