Malin Sandell - Högkänslig terapeut & yogalärare

Hatha Yoga vanligast i väst

Publicerad 2010-06-15 22:34:00 i Yoga,

 
Hatha Yoga är den typ av yoga som oftast praktiseras i väst. Detta är den fysiska kontrollens väg och betraktas som en förberedelse för utövandet av Raja Yoga (den yoga Patanjali beskriver), där fysisk styrka och andningskontroll behövs. När västerlänningar talar om yoga menar de vanligen Hatha Yoga. Det är inte särskilt förvånande att just Hatha Yogan har gått hem hos oss i västvärlden, eftersom vår kultur lägger stor vikt vid den fysiska formen av kroppen.

Hatha Yoga fokuserar på det tredje och fjärde steget av Patanjalis åtta steg i yoga. Det betyder att modern yoga, alltså Hatha Yoga, huvudsakligen grundar sig på av asanas (kroppsställningar) och pranayama (andningskontroll).

Yogasutra räknar upp nio hinder (antaraya) som ofta har hämmat eller helt omintetgjort människors utövande av yoga. Dessa hinder är: sjukdom, brist på mental ansträngning, osäkerhet, ouppmärksamhet, lättja eller trötthet, frosseri eller kåthet, felaktiga kunskaper och missförstånd, brist på koncentration och brist på uthållighet. Människor som möter dessa hinder kan uppleva smärta, förtvivlan, depression och osäkerhet i kroppen eller andningen. Patanjali erbjuder praktiska, fysiska lösningar för att övervinna dessa hinder och de symtom de skapar: asanas för att bygga upp kroppsstryka och vitalitet och pranayama som hjälp till sinnesro.

Syftet med Hatha Yoga är alltså att med hjälp av asanas och pranayama stärka kroppen innan man disciplinerar sinnet.

Enlig yogaformens filosofi måste individen börja med att balansera den fysiska kroppen för att sinnet ska kunna stärkas. Om kroppen är stark bildar den en motvikt som påverkar sinnet i positiv riktning. 

 


Liknande inlägg

Om

Min profilbild

Malin Sandell

När du minst anar det inspirerar du en annan människa! Det citatet får mig att blogga när 'andan faller på'. Själv inspireras jag av djur, inre och yttre resor, inredning, vackra platser, visionärer och miljardärer, människor som väljer vad de väljer att välja oavsett vad andra tycker om det. Jag är högkänslig (HSP) yogalärare, entreprenör och terapeut, speciellt bra på känslohantering, psykisk hälsa och förändringsprocesser av alla de slag. Det bästa jag vet är att få bidra till den här världen med medvetenhet och hjälpa människor att se och leva sina största liv. Varmt välkommen! ♡ Malin www.infiniteyogamalmo.se, www.yogaretreatosterlen.se, www.högkänslighet.se. Mejla mig gärna på info@infiniteyoga.se eller ring 0736-24 06 52.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela